15 Ekim 2008 Çarşamba

Trabzon'da Ak Part mi, CHP mi?




Ahmet Hamdi Tanpınar Beş Şehir isimli eserinde “...şehirlerin de ruhu olduğunu” anlatmıştı. Şehirlerinde insanlar gibi kimlikleri ve ruhları var. Trabzon ruhu ve kimliği olan şehirlerimizden biri.

Uzunsokak’ta yürüdüğünüzde, sayıları azalmış olsa da bakırcılar çarşısında dolaştığınızda, demli bir çay içmek için Ganita Bahçesinde oturduğunuzda yada Boztepe’den şehri seyrettiğinizde Trabzon’da tarifsiz bir duygunun sizi kavradığını ve eşsiz bir mutluluk verdiğini hissedersiniz...

Hele Ayasofya’nın bahçesinde oturup “huzuru içinize çektiğinizde”, Trabzon’un ruhunu kısmen de olsa keşfetmişsiniz demektir. Trabzon, İstanbul’un küçük bir minyatürü gibidir.

Trabzonlu zor beğenir. Trabzonlu zor sahiplenir, kolay terk eder. Trabzon zor ve farklıdır, insanı daima şaşırtır. Tıpkı Karadeniz gibi... Onun için Trabzon’la ilgili değerlendirmelerde her zaman ihtiyatlı olmak gerekir.

Trabzon’un kimliğinde Karadeniz’in tesiri çok büyüktür. Hemen belirtelim ki Trabzonlu son dönemde yaşanan olaylarla anılmak istemiyor ve bu olayların şehri yanlış tanıttığını düşünüyor. Bu yıl Trabzonspor’un yakaladığı başarı şehirde gözle görülür bir heyecan yaratmış durumda. Şehir yeniden eski şaşalı günlerine dönmek istiyor.

Trabzon’da Seçimleri Kim Kazanacak?

Bu uzun girizgahtan sonra asıl konumuza yani yerel seçimlere geldiğimizde, Trabzon seçimleri 2009 yerel seçimlerinin en çekişmeli geçeceği illerinden biri. Hem CHP hem de AK Parti tarafının belediyeyi kazanmak için seçimlere hazırlandıkları görülürken, MHP’nin sürpriz peşinde olduğunu hemen belirtelim.

Trabzon’da seçime en hazır görünen partinin CHP olduğu görülüyor. CHP’nin adayı belli. Çalışmalarını şimdiden yavaş yavaş yürütüyor.

Trabzon’da CHP’yi ayrı, Volkan Canalioğlu ismini ayrı değerlendirmek gerekiyor.

Seçimin CHP ve AK Parti arasında geçeceği görülürken, AK Parti’nin aday arayışı devam ediyor. Daha doğrusu AK Parti’nin adayı sanki belli de bazı kaynaklar tarafından teyit ve akredite edilmesi bekleniyor. Bu sadece bizim analizimiz, yoksa herhangi bir istihbarata dayanmıyor.

Trabzon Seçimlerine Tarihten Bakmak

2009 yerel seçimleri 10’uncu yerel seçim olacak. İlk defa 1963 yılında yapılan tek dereceli belediye başkanlığı seçimini Trabzon’da CHP önde tamamlamış. 1968 seçimlerinde, 1963’te olduğu gibi yine CHP ve Suat Oyman kazanmış. 1973 ve 1977 seçimlerinde parti değişmemiş ama isim değişmiş. 1973’ten 1980’e kadar Sefer Ekşi Belediye Başkanlığı yapmış. 1980 sonrası dönemde ise CHP tekelinin kısmen de olsa kırıldığı ve şehrin sağ partiler tarafından yönetilmeye başlandığı görülüyor.

1984 seçimlerini Anavatan Partisinden, sosyal demokrat kökenli Orhan Karakullukçu kazanırken Karakullukçu’nun 1980 öncesinde CHP’den aday adayı olduğu ancak Sefer Ekşi karşısında kaybettiği dile getiriliyor. Şehre önemli hizmetler yapmasına rağmen Trabzonlu Karakullukçu’yu yeniden başkan seçmedi. 1989 seçimlerini SHP’den Atay Aktuğ kazanırken 1994 seçimleri tam bir meydan muharebesine dönüyordu.

Uzun yıllar sosyal demokratlar tarafından yönetilen Trabzon radikal bir karar verip 1994’te RP’den Asım Aykan’ı ‘şehr emini’ yapıyordu. Bu tarihte Milli görüşün Trabzon’u kazanması Ankara ve İstanbul’u kazanması kadar sükse yapıyordu. 1999’da Asım Aykan’la bir dönem daha devam diyen şehir, 2004’te Tayyip Erdoğan’a dur diyor ve CHP adayı Volkan Canalioğlu’nu başkan yapıyordu.

2004 Seçimlerinde Ne Oldu?

2004 Yerel seçimlerinde CHP 26 bin 612, AK Parti ise 26bin 240 oy alıyordu. Arada sadece 372 (üç yüz yetmiş iki) gibi küçük bir fark vardı. 2004 seçimlerinde Saadet Partisi’nin sevilen adayı Mahmut Çizmeci’nin 10 bin 152 oy aldığını ve AK Parti oylarını önemli ölçüde böldüğünü belirtelim.

CHP karşısına bir blok olarak çıkamayan AK Parti seçim sürecini iyi yönetemeyerek CHP’ye kaybediyordu. Daha doğrusu tam bir ‘iletişim sihirbazı’ olan Volkan Canalioğlu seçimi kazanıyordu.

Volkan Canalioğlu 1999 yerel seçimlerinde 4 bin 659 olan CHP’nin oyunu bir sonraki seçimde neredeyse yedi katına (26 bin 612) çıkarıyordu. Trabzon’da yapılan tüm düğünlerin, sünnet törenlerinin, cenazelerin, açılışların vazgeçilmez ismi olan Canalioğlu tüm stratejisini halkla ilişkiler üzerine bina etmiş durumda. Bu strateji ona yeniden başkanlığı kazandıracak mı bilinmez ama başkana karşı şehirde ciddi ve derin bir muhalefetin olduğu da görülüyor.

2004 seçimlerinde AK Parti adayı Mazhar Yıldırımhan, Saadet Partisi adayı Mahmut Çizmeci arasındaki rekabetten kıl payı sıyrılan Canalioğlu, bu seçimde de AK Parti oylarının bölünmesini bekliyor. Ankara’da Melih Gökçek’in yaptığının tersini yapan Başkan bu stratejisinde başarıya ulaştı. 2004 seçimlerinde AK Parti’nin Osman Abanoz, Arif Korkmaz ve Mazhar Yıldırımhan arasında tercihini son anda yapması partide ciddi sorunların yaşanmasına ve Canalioğlu’nun avantajlı bir konuma gelmesine neden oldu.

2007 seçimlerinde Trabzon merkezde AK Parti 46 bin 459, CHP ise 19 bin 39 oy aldı. AK Parti’nin oy oranı % 49.8, CHP’nin oy oranı % 20.4’tü. Rakamlar analiz edildiğinde AK Parti’nin önümüzdeki seçimi kazandığı ve Canalioğlu’nun ‘şapkadan tavşan çıkarması’ gerektiği görülüyor. Fakat hiç kimse bunu söyleyemiyor. Çünkü burası Trabzon, başta dediğimiz gibi burası farklı ve hiçbir şey dışarıdan görüldüğü gibi değil.

Volkan Canalioğlu Fenomeni!

Yediden yetmişe tüm Trabzonlular’ın sevdiği bir isim olan Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ismi, partisinin önüne geçmiş durumda. Ona sebep Canalioğlu da partiden daha farklı bir duruş sergiliyor ve il yönetimine karşı daima bir mesafe koyuyor. İl Başkanı Necip Yıldız’la ‘imamlar konusunda’ yaşadıkları son polemik bile Canalioğlu’nun nasıl bir ince siyaset yürüttüğünü gösteriyor.

Trabzonluların iki abisinden biri olan Volkan Canalioğlu -diğerini siz tahmin edin- bu seçimlerde yeniden aday. Şimdilik CHP içinde kimse karşısına rakip olarak çıkmadı. Canalioğlu CHP Genel Merkezi tarafından da sevilen ve tutulan bir başkan...

Trabzon’da ‘Volkan Abi’ ismi tam bir fenomene dönüşmüş durumda. Rakipleri onu açıkça eleştirmekten çekiniyor ve temkinli bir dil kullanıyorlar.

Trabzonspor’un maçlarına sırtına formasını geçirip tribünde gençlerin arasında seyreden Canalioğlu makam aracıyla giderken arabasını sağda durdurup Faroz’daki kahveye girip hal hatır sorabiliyor. Başkan’ın şehirde dolaşırken eli sürekli dışarıda ve halka selam veriyor. Seçmenin gönlünü feth etmenin yollarını iyi bilen başkan halkın bu sevgisini yeniden oya tahvil edebilecek mi henüz bilinmiyor.

Başkana Yöneltilen Eleştiriler

Belediyeciliğinden daha çok halkla kurduğu sempatiyle gündemde kalan Canalioğlu’nun, geçen 5 yıl boyunca Uzun Sokak’ın trafiğe kapatılması dışında hiçbir prestij projeye imza atmadığı öne sürülüyor. Özellikle sahil bandında yaşanan çöp sorunu, kaosa dönüşen trafik, yürüyüş yolu sorunlarıyla atık sorununun çözülememiş olması başkanın başını ağrıtacak sorunlardan bazıları.

Başkan’ın trafik sorununu çözmek için çok önem verdiği ‘raylı sistem’ konusunda da ciddi eleştiriler getiriliyor.

Başkan’a yöneltilen eleştirilen başında projelerini beş yıl boyunca bekletip bunları son anda gündeme taşıması geliyor. Yurt dışında bulup telefonla görüştüğümüz Başkan bu eleştirilere ‘seçildikleri günden itibaren bir plan ve program dahilinde projelerini tek tek gerçekleştirmeye çalıştıklarını’ cevabını veriyor. Başkan özellikle ‘bürokrasinin yavaşlığından ve bürokratik engellerden’ şikayet ediyor.

Başkan ‘göreve geldikleri ilk günden bu yana belediyeyi birlik beraberlik içinde sevgi içinde yönettiklerini kaynakları rantabl biçimde kullandıklarını’ ifade ediyor.

Belediyenin ‘memur zihniyetiyle yönetilmesi ve başkanın dört buçuk yılda hiçbir büyük projeye imza atamaması’ eleştirilerin ana fikrini oluşturuyor. Başkan ‘yaptıklarıyla değil yapmadıklarıyla’ tenkit ediliyor. Canalioğlu halk tarafından sevilirken, kanaat önderleri düzeyinde bu nispette bir desteğe sahip görünmüyor.

Trabzon’da, Belediye’nin icraatlarıyla, hükümetin icraatlarının paylaşılmasında sorunlar var ve bu bitmeyen bir tartışmaya neden oluyor.



Bir sonraki yazıda Trabzon’un AK Parti Cephesini ve AK Parti’nin aday adaylarını ele alacağız. AK Parti’nin 2004’te 372 oyla kaybettiği seçimlerin rövanşını alıp alamayacağını ve temel stratejisini tartışacağız...



NOT: Van yazımızdan sonra Belediye Başkanı Burhan Yenigün aradı ve yaptıkları hizmetleri uzun uzun anlattı. Yazının bütünlüğü içerisinde belirttiğimiz hizmetlerinin yeterince açık olmadığını belirten Yenigün, son dört buçuk yılda yapılan hizmetlerin Cumhuriyet tarihi boyunca Van’a yapılmadığını, şehrin elli yıllık alt yapı sorununu çözdüklerini özellikle ifade etti. Sorumlu yayıncılık gereği buradan bir kez daha duyuralım.


Hüseyin YAYMAN / Haber 7
huseyinyayman@gmail.com

Hiç yorum yok:

Belediye Seçimleri