1 Kasım 2008 Cumartesi

Karayalçın Ankara için diolag arıyor


CHP’nin Ankara Büyükşehir Başkan adayı olacağı belirtilen SHP lideri Murat Karayalçın, merkez sağ oylara da talip olurken ilk programının adını da verdi.

SHP Genel Başkanı ve CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde sol ve sosyal demokrat oyların dışında merkez sağ oylarına da talip olduğunu söyledi. Karayalçın, belediye başkanlığını kazanması halinde Ankara’da yoksulluğu yasaklayacağını belirterek “Bilmem kaçıncı Murat içkiyi yasaklamış ben de yoksulluğu yasaklıyorum, Ankara’da yoksulluk sona erecek” dedi.

SHP Genel Başkanı ve CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, SODEV tarafından düzenlenen “Seçimlere Doğru Yerel Yönetimler ve Sol’da Birlik” konulu toplantıya katıldı. Vedat Dalokay Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Karayalçın sözlerine “Kimliğim SHP Genel Başkanı ve CHP Ankara Anakent Belediye Başkan adayı. Sayın Baykal’la böyle konuşmamıştık ama zamansız bir açıklama oldu. Resmi açıklamadan önce bunları ağzımdan kaçırıverdim” diyerek başladı.

Ankara’da bilinenin dışında daha büyük bir birlikteliğin peşinde olduğunu belirten Karayalçın, “Mesele Murat Karayalçın’ın belediye başkanı olması değil, mesele, CHP-DSP ve SHP’nin bir araya gelmesi de değil. Mesele, Ankara’nın bilgisiz, yeteneksiz ve beceriksiz yönetimden kurtulması meselesidir. Bu Ankara’nın önündeki en büyük siyasi projedir. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapsın, ben yaptım” diyerek üstü kapalı olarak kendisine destek vermeyen DSP’yi eleştirdi.

-“MERKEZ SAĞ OYLARINA DA TALİBİM”-

29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde sadece sol ve sosyal demokratların oyuna talip olmadığını da ifade eden Karayalçın, “Bugüne kadar merkez sağa oy vermiş hemşehrilerimin de oylarına talibim. Onların da oyunu istiyorum” dedi. Ankara’da yerel seçimlerin kazanılmasının Türkiye geneli için de büyük önem taşıdığını dile getiren Karayalçın, yerel yönetimlerin başarısının ise “iyi bir program ve iyi bir aday”la olacağını söyledi.

-“DOĞALGAZ ZAMMININ MÜSEBBİBİ GÖKÇEK YÖNETİMİDİR”-

Halkın artık temiz ve sağlıklı su, metro, doğalgaz yatırımlarını önemsediğini, 2009 yılı yatırımlarında ise 14 milyar doların yerel yatırımlar için ayrıldığını ifade eden Karayalçın, bugün doğalgaza yapılan zammı da eleştirdi. Salondakilere “bugün doğalgaza gelen zammın müjdesini aldınız mı?” diye soran Karayalçın, “Doğalgaza gelen zammın müsebbibi Melik Gökçek yönetimidir. Ankaralıdan peşin olarak topladığı doğalgaz paralarını BOTAŞ’a yatırmadığı ve BOTAŞ’a 850 milyon dolarlık borç nedeniyle böyle büyük bir zamla karşı karşıya kaldık” dedi.

-“PARALAR ALMANYA İLE TÜRKİYE ARASINDA BUHARLAŞIYOR”-

AKP döneminde yerel yönetimlerin “rant ve yolsuzluk” bataklıkları haline geldiğini kaydeden Karayalçın, yoksul insanların yardım gerekleri ile varlıklı insanların yardımseverlik duygularının örgütlü bir şekilde sömürüldüğünü söyledi. Karayalçın, “toplanan paralar da Almanya ile Türkiye arasında buharlaşıyor. Sosyal demokratların, vicdanı olanların, halktan yana olanların bu sömürü düzenine son vermesi gerekir” dedi. Yaşanan sömürünün önlem alınmazsa ve müdahale edilmezse gittikçe kemikleşme eğilimi taşıdığını savunan Karayalçın, bu konuya acil müdahale gerektiğini ifade etti.

-“BİLMEM KAÇINCI MURAT İÇKİYİ YASAKLAMIŞ BEN DE YOKSULLUĞU YASAKLIYORUM”-

Belediye başkanlığını kazanması halinde “Onurlu Yaşam” projesini uygulamaya koyacağını dile getiren Karayalçın, “Ankara’da yoksulluğu yasaklama kararındayım. Bilmem kaçıncı Murat içkiyi yasaklamış ben de yoksulluğu yasaklıyorum. Yolsuzluğa son, Ankara’da yolsuzluk sona erecek”diye konuştu. TÜİK’in rakamlarına göre yoksulluk sınırının 600 YTL olduğunu ve “Hemşerilik Geliri” projesini uygulamaya koyarken 2008 yılı için bu rakamı dikkate alacaklarını kaydeden Karayalçın, su tarifeleri, otobüs ücretleri, yardım paketleri, eğitim, istihdam paketleri ve kömür yardımı ile Ankara’da 4 kişilik bir aileye 600 YTL’nin üzerinde bir yaşam çizgisi sağlayacaklarını söyledi. Gökçek’in yardım paketleri sayısı ile Ankara’daki yoksul sayısını birbirine karıştırdığını, TÜİK rakamlarına göre Ankara’da 90 bin yoksul bulunduğunu ifade eden Karayalçın, “bu 90 bin ailenin sıfır geliri bile olsa bunu 600 YTL ve 12 ay ile çarptığınızda 600- 700 milyon dolar yapıyor. Ankara’da yoksulluğun kökünün kazınması için 600-700 milyon dolar gerekiyor. Bu kent 60 milyar dolar gelir yaratıyor. 60 milyar doların içinde 600-700 milyon dolar hiçbirşeydir” dedi.

-“ERBAKAN AİLESİ” ÇELENGİ ŞAŞKINLIĞI -

Karayalçın konuşmasını devam ettirirken, toplantının yapıldığı salona üzerinde “Erbakan Ailesi” yazılı bir çelenk getirildi. Salonda şaşkınlığa ve esprilere yol açan çelengin daha sonra Ekrem Erbakan isimli bir SODEV üyesine ait olduğu anlaşıldı. Karayalçın da salonda gülüşmelere yol açan çelenkle ilgili “Bu Erbakan o Erbakan değil, Ekrem Erbakan. Anlaşılan seçim çalışmaları başlamış” diye espri yaptı.

ANKA

1145 belediye ile ilgili son karar verildi


Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören 5747 sayılı Yasa'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından açılan davayı sonuçlandırdı. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin belediyeler yasası ile ilgili iptal başvurusunu reddetti. Kararla 1145 belediyenin kapanması kesinleşti.

Anayasa Mahkemesi, 5747 sayılı kanunun geçici 1. maddesinin iptal isteminin kabulüne, diğer hükümlerinin iptal isteminin reddine karar verdi. İptal istemi reddedilen maddeler, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngörüyordu.

Anayasa Mahkemesi CHP'nin, söz konusu kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı esastan görüşerek karara bağladı.

Yüksek Mahkeme heyeti, yasanın 1. maddesinin birinci fıkrasının 11, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26. bentlerinde yer alan Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'un bazı mahallerinin yeni ilçelere bağlanmasını öngören düzenlemenin iptal ve yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğu ile reddetti.

Yasanın 2. maddesinde yer alan bazı büyükşehir belediye sınırları içinde bulunan ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak belirlenen ilçe belediyelerine katılmasını öngören kanun hükmünün de iptal ve yürürlüğünün durdurulması talebi de oy çokluğuyla reddedildi.

Anayasa Mahkemesi, kanunun geçici 1. maddesinin 1. fıkrasını ise Anayasa aykırı bularak iptal etti.

Kaynak : Seçim Meydanı
Belediye Seçimleri