8 Kasım 2008 Cumartesi

Kim Karşıma Çıkarsa Çıksın Şansı Yok



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi için 'aday olacak adam bulamadığını' ileri sürdü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ''Bir taraftan hizmet için çalışırken bir taraftan da ekmek sahibi olabilmesi için vatandaşlarımıza her türlü desteği yapıyoruz'' dedi.

AK Parti Elmadağ İlçe Başkanlığı 3. Olağan Kongresi'nde konuşan Melih Gökçek, Elmadağ gibi kimi ilçelerin Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alanına dahil olmasıyla hizmetlerin katlandığını söyledi.

Üzerlerine düşen görevleri güçlerinin yettiği yere dek yapmaya çalıştıklarını belirten Gökçek, şöyle konuştu:

''Akyurt Belediyesi, Kazan Belediyesi, Çubuk bir örnek. Bu ilçelerimize gittiğiniz zaman çevrenin ne kadar değiştiğini göreceksiniz. Çünkü şehrin içinde birşey eksik olduğu zaman Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne geliyorlar. Tabiri caizse başımızda boza pişiriyorlar. Hiç mümkün değil, zoraki alıp gidiyorlar. Biz de bu hizmeti vermekten şeref duyuyoruz. İnşallah Elmadağ Belediye Başkanlığı'nı da alacağız. Yani üçlü olacağız; ilçe, büyükşehir, hükümet ve güçlü olacağız.''

-''BÜYÜKŞEHİR'İN YAPTIĞI ALTYAPI, İSTİHDAMA ETKİ ETTİ''-

Hasanoğlan beldesinde sanayi bölgesi bulunduğunu hatırlatan Gökçek, şunları kaydetti:

''Burada bol miktarda işyeri, fabrika var. Bu arkadaşlarımızla biraraya geldik. Dedim ki 'arkadaş, sizin altyapınızı -belediye meclisimizden karar çıkartalım-, biz bedava yapalım. Bunun karşılığında bir işçi çalıştırıyorsanız 2 olsun. 2 çalıştırıyorsanız 4 olsun.' Nitekim, 'en son rakamlar ne' dedim. Şu an 5 bin kişi çalışıyor. Bunun yarısı yeni alınanlar. Bunlar bizim yaptığımız altyapı sayesinde. Altyapısını, doğalgazını, asfaltını ve yollarını yaptık. Onlar da fabrikalarını genişletti ve neticede 2 bin 500 kişi daha istihdam edildi. İlçe belediyelerinin buraya hiçbir katkısı olmadı. İşte biz bir taraftan hizmet için çalışırken bir taraftan da ekmek sahibi olabilmesi için vatandaşlarımıza her türlü desteği yapıyoruz.''

-''ASFALTSIZ YER BIRAKMADIK''-

Elmadağ'a bundan 5 yıl önce ''doğalgaz gelecek'' denseydi inananın çıkmayacağını ifade eden Gökçek, ''Sanayi bölgesinden başladık gelmeye. Elmadağ'a senede 800 ton asfalt dökülüyordu. Sadece 2007'de merkeze 136 bin 570 ton asfalt dökmüşüz. Bu sene de 3 bin 770 ton asfalt, topladığınız zaman 140 bin ton asfalt döktük. Bu, 6 metre genişliğinde 140 kilometre yol demek.''

Köylere de benzer hizmetlerin götürüldüğünü belirten Gökçek, ''Hasanoğlan'ın tarihinde görmediği yatırımı yapmışız. 1.5 trilyon köylere ve beldelere harcamışız. Elmadağ'ın köylerinde asfalt var mıydı? Asfaltsız yer bırakmadık. AK Parti'nin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin farkı budur'' dedi.

Gökçek, Elmadağ'da jandarma komutanlığı karşısındaki 4 katlı binayı kiralayarak Aile Yaşam Merkezi kuracaklarını söyledi.

Gökçek, ''Ankara'da dar gelirli vatandaşlara ne yapıyorsak -gıda, kömür, çocuklarımızın kırtasiye ihtiyacı için kaban, ayakkabı- bunların hepsini Elmadağ'a da yapıyoruz. Köylerde de aynı olmak üzere. Biz bütün bunları yapıyoruz ve yapmaya da devam ediyoruz. Birileri yeni yeni öğrenip, biz de yapacağız diyor'' dedi.

-''CHP'DE BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPACAK ADAM YOK''-

CHP'nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ''aday olacak adam bulamadığını'' savunan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dışarıdan ithal devşirme adamlar buluyorlar. CHP'de gerçekten belediye başkanlığı yapacak adam yok. Olan da berbat ediyor. Bunun en güzel örneği Çankaya'ya. Bakın Çankaya'da her dönem belediye başkanı adayı değişir. Doğan Taşdelen vardı gitti, Muzaffer Eryılmaz vardı o temelli gitti. Yerine yenisi geliyor ama bu sefer biz alacağız.''

-''KARAYALÇIN-DEHAP İŞBİRLİĞİ''-

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için adı geçen SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın geçen dönem DEHAP ile işbirliği yaptığını hatırlatan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''DEHAP biliyorsunuz. Şimdiki adı DTP, yani İmralı ile beraber hareket eden İmralı'nın yandaşı olan bir parti. Onları, kolları kanatları altına aldı. Geçen seçimde ve Diyarbakır SHP Belediye Başkanı olarak seçildi şu anki Osman Baydemir. Şimdi kime başkanlık yapıyor, DTP'ye dolayısıyla İmralı'ya. İşte Güneydoğu'ya başbakanımız gitti. Belediye başkanıyla önünü kesmeye kalktılar. Bunlara bu makamı ve mevkiyi kim hediye etti? Bugünkü CHP'nin adayı olacak olan sayın Karayalçın hediye etti.''

Karayalçın'ın ''çok uyanık'' olduğunu savunan Gökçek, şöyle dedi:

''Bir de baktım 'yurttaşlarımızın gelir düzeyi az olanların gelir düzeyini düzelteceğiz, olanlara her türlü yardım yapacağız. Adambaşı 600 YTL para dağıtacağım. Otobüs biletlerini ve 30 metreküpe kadar su bedava' diyor. Neredeyse üstüne üstlük birer tane de araba verecek. Ya arkadaş, olacak birşey mi? Söyledikleri rakamları belki televizyonlarda seyretmişinizdir. 1 katrilyon 600 trilyon tutuyor. Belediyenin bütçesi 1 katrilyon 200 trilyon. Ben bunu televizyonlarda söylemeye başlayınca, başladı küçültmeye, biz söyledikçe o azalttı. 15 ilçenin 15'ni de alacağız Allah nasip ederse.''

Elmadağ Halk Eğitimi Merkezi Salonu'ndaki kongreye, AK Parti Ankara Milletvekilleri Salih Kapusuz, Mehmet Zekai Özcan ve Faruk Koca, Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ve AK Parti Ankara İl Başkanı Halis Bilge de katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının da okunduğu kongrede AK Parti Elmadağ İlçe Başkanı Nuri Yurdakul, Elmadağ Belediye Başkanlığı'na aday adayı olduğunu söyledi.

İlçe başkanlığına, seçime tek aday olarak giren Satılmış Yaman seçildi.

Oy kullanma işlemi sürerken konuk heyete Elmadağspor Kulübü Tesisleri'nde, Elmadağ'ın geleneksel yemeği olan tirit ve höşmerim sunuldu.

AA

5 Kasım 2008 Çarşamba

Chp Büyük Şehirde Ne yapar?



CHP sadece belediye başkanlığı seçiminde değil il genel meclisi sonuçlarında da AK Parti’nin hayli gerisinde kalıyor. Türkiye’nin yaşadığı sosyolojik değişimi okuma konusunda başarılı bir tavır sergileyemeyen CHP, seçmenin AKP’ye yönelmesini “kömür ve erzak dağıtmasıyla” açıklıyor. CHP’de meseleyi tam anlamıyla açıklamayan bu izah tarzının ötesine geçilip daha derin analizler yapılmasına ihtiyaç bulunuyor. Aynı yardım paketini CHP verse muhtemelen seçmen bu paketi alacak ama oyunu CHP’ye vermeyecektir. CHP yönetiminin bu politik gerçekliği görmesi ve buna bağlı yeni stratejiler üretmesi gerekiyor.

CHP yönetimi için bu seçimler ve özellikle İstanbul seçimi aynı zamanda “tamam yada devam” anlamına da geliyor. Baykal ve ekibi bu seçimde de yenilgiye uğrarsa yerlerini korumaları oldukça zor görünüyor.

CHP İstanbul’da da Umut Vermiyor
Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul’da da 2004 seçimlerinde CHP büyük bir yenilgiye uğradı. CHP Büyükşehir’de 1.224.174 (% 28.9) bir oy alırken rakibi Kadir Topbaş 1.918.686 (% 45.3) oy aldı. Arada 694.512’lik bir oy farkı var. Bu fark kapatılmayacak kadar büyük bir rakam olmasa da CHP’nin seçmene böylesine bir heyecan ve umut vermekten uzak olduğu görülüyor.
CHP 2004 seçimlerinde İstanbul’un 32 ilçesinden sadece 5’nde belediye başkanlığını kazanabildi. Bu ilçeler Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Avcılar ve Beşiktaş gibi gelir seviyesinin ve eğitim düzeyinin en yüksek olduğu yerler. Sosyal demokrat bir parti olan CHP’nin ismi dar gelirli, yoksul ve emekçi semtlerinde geçmiyor.
Cumhuriyeti kuran parti olan CHP’nin toplumsal merkezden bu derece uzaklaşması gerçekten üzücü ve demokrasinin sağlıklı biçimde işlemesi için ciddi bir sorun. Son dönemde başka partilerden CHP’ye geçen belediye başkanları olmakla birlikte bunların CHP’ye ne tür katkı sağlayacakları soru işaretinden ibaret.
Yapılan son yerel yönetim düzenlemesiyle İstanbul’da ki ilçe sayısı 40’a çıkarıldı. CHP, bu ilçelerden kaçını alabilecek doğrusu merak ediliyor ancak bugünden görülen o ki CHP’nin mevcut yönetim anlayışı ve ideolojik duruşuyla gidebileceği fazla bir yer görünmüyor.
CHP gerçekten sadece İstanbul’da değil Türkiye genelinde büyük temsil krizi yaşıyor. Parti tabana heyecan verip onu yeniden iktidar alternatifi yapacak yönetim anlayışını ve liderliği bekliyor.
CHP değişimden yana olan sosyal demokrat bir parti mi yoksa statükodan yana olan sağ bir parti mi olduğuna karar verip yeni bir başlangıç yapmadığı takdirde İstanbul’da olduğu gibi Türkiye’de de kazanması ve ciddi bir alternatif olması mümkün görünmüyor.
Rakamların Dili ve İstanbul Seçimleri
2004 seçimlerinde İstanbul’un toplam seçmen sayısı 6.455.404, seçime katılma oranı ise % 68’di. Seçime katılmayan, dolayısıyla oy kullanmayan seçmen sayısı ise yaklaşık 2 milyon 100 bin civarındaydı. Bu rakamın Kadir Topbaş’a verilen 1.918.686 oydan daha fazla olduğu görülüyor. İstanbul seçimlerini analiz etmenin geçmiş dönemlerin rakamlarına sıkıştırılamayacak kadar karmaşık ve çok bilinmeyenli bir denkleme dayandığını da yeri gelmişken buradan ifade edelim.
Rakamların gösterdiği odur ki muhalefet sandığa gitmeyen bu seçmenleri sandığa götürecek bir formül veya başka bir motivasyon unsuru bulduğu takdirde zor görünen İstanbul seçimleri daha kolay bir seçime dönebilecek.
CHP İstanbul’da sadece AK Parti adayıyla değil aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan’lada yarışmak durumunda kalacak. CHP’nin İstanbul seçimini kazanabilmesi için AK Parti adayından daha işbilir, daha vizyoner ve hepsinden öte daha çok umut vaat eden bir aday bulması gerekiyor.

CHP’nin Büyükşehir Adayı Kim Olacak?
İstanbul Büyükşehir adaylığı için CHP’de ismi kesinleşmiş birinin olmadığını partinin rakiplerini kontrol ederek doğru bir aday arayışı içinde olduğunu görüyoruz. Tek seçici konumunda olan Baykal’ın kader seçimi olarak da nitelendirilebilecek İstanbul seçimlerinde nasıl bir karar vereceği aynı zamanda kendi geleceğini de belirleyecek.
CHP’de İstanbul Büyükşehir için ismi geçenlerin başında İlhan Kesici, Cem Kozlu, Kemal Kılıçdaroğlu, Tanıl Küçük, Ercan Karakaş, Korel Göymen ve eğer DSP’le anlaşılabilirse Mustafa Sarıgül. CHP bu adaylardan hangisiyle ipi önde göğüsleyebilir?
Bir sonraki yazıda CHP’nin Büyükşehir adaylarını analiz etmeye ve kazanma şanslarını irdelemeye devam edeceğiz…

Hüseyin YAYMAN - Haber 7

Kaynak: Erol Tuncer-Coşkun Kasapbaş, Seçim 2004, TESAV Yayını, 2004
Belediye Seçimleri