17 Şubat 2009 Salı

Vali DTP yi bombaladı

Vali Hüseyin Avni Mutlu, Valilikte düzenlediği basın toplantısında Diyarbakır'da 15 Şubat 2009 tarihinde çıkartılan olaylarla halkın esenliği ve kamu düzeninin izinsiz gösterilerle bozulmaya çalışıldığını söyledi.

15 Şubat tarihinden başlayarak mahalli seçimlerin yapılacağı güne kadar izinsiz gösteriler, sokak eylemleri ve kışkırtmalarla gerilim yaratarak bölgede ve Diyarbakır'da seçim güvenliğinin sarsılmaya çalışılacağı yönünde güvenlik ve istihbarat birimlerine yoğun istihbari bilginin geldiğini anlatan Mutlu, bu bilgileri teyit edici izinsiz gösteriye de 15 şubatta Valiliğin izin vermediğini belirtti.

YÜZÜ SARILI KİŞİLER

Mutlu, şöyle konuştu:

''Hukukun üstünlüğü ilkesini benimseyerek buna uygun bir tutum sergilemesi ve örnek olması gereken seçilmiş bazı kişilerin önderlik ettiği yasa dışı gösteriler yapılmak istenmiştir. İlgililere yürüyüş yapma isteklerinin kanunsuz olduğu, bu konuda müracaatları olmadığı yürüyüş yaptıkları takdirde halkın can ve mal emniyetini tehlikeye sokacakları, toplantı süresince müteaddit defalar duyurulmuştur. Topluluğun yürüyüşüne izin verilmemesi sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından aranılarak tarafıma bu yürüyüşe izin vermem hususu iletilmiştir. Belediye başkanına grubun içerisinde yüzü sarılı grupların grup dışına çıkartılması yasa dışı afiş, poster ve pankartların taşınmaması ve bu yürüyüş sonrasında vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleriyle ilgili doğacak her türlü zarardan sorumlu olmaları kaydıyla, bu konuda bana yapacakları yasal müracaata göre izin verebileceğim hususu hatırlatılmış ve sorulmuş, bunun üzerine böyle bir taahhütte bulunamayacağı, sorumluluk üstlenmeyeceği şeklinde cevap vermiştir.

Bunun üzerine kendisine huzuru bozacak, kışkırtıcı yasa dışı gösterilerden uzak durulması gerektiği, birlikte olduğu diğer seçilmişler ile beraber sağduyulu hareket etmeleri ve kanunsuzluğun önünde yer almamaları hususu belirtilmiştir. Görüşme sonrasında topluluk içerisinde yer alan ve olayları başlatan yüzü kapalı-sarılı gruplar tarafından emniyet güçlerimize molotoflu taşlı saldırılar başlatılmıştır. Bu saldırılarda 8 polis memuru yaralanmış, güvenlik güçlerine saldıran gruplara yasal müdahalede bulunulmuş ve orantılı güç kullanılmıştır. DTP Milletvekilleri, belediye başkanlarının açıklamalarındaki hususlar fevkalade çarpıtıcı, yanıltıcı niteliktedir.''

DTP'YE GAZ BOMBASI ATILDIĞI İDDİASI

Vali Mutlu, DTP Diyarbakır İl binasına gaz bombası atıldığı yönündeki açıklamaların kesinlikle yalın ve yanıltıcı olduğunu belirtti.

Mutlu, şöyle devam etti:

''DTP il binasına gaz bombası atıldığı yönündeki iddia büyük bir yalan, değerli halkımızı tahrik etmeye yönelik kışkırtıcı mahiyettedir. DTP milletvekili Aysel Tuğluk hanımın telefonla tarafıma iletmiş ve kendisine gaz bombası atılmış kapalı bir yerde insanların konuşmalarının mümkün olmadığını, ama kendilerinin çok rahat konuşabildiği, bu tür provokatif beyanların Diyarbakır halkının huzuruna hizmet etmeyeceği hatırlatılmıştır. DTP İl binasına gaz bombası atılması kesinlikle söz konusu olmayıp, bu beyanlar DTP'li vatandaşlarımızı tahrik etmeye yönelik beyanlardır.

DTP il binasının diğer siyasi partilerimizin binalarında olduğu gibi korunması, devletimizin güvencesi altındadır. Söz konusu gelişmelerin esas hedefi halkımızın huzurudur.''

GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLERE İZİN VERİLMESİ

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yasal gösteri, toplantı ve yürüyüşe izin verileceğini, ancak her şeyden önce önemsedikleri şeyin, huzur, vatandaşların can ve mal güvenliği olduğuna dikkati çeken Mutlu, Diyarbakır'ın huzurunu vatandaşımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek gösterilere, yürüyüşlere izin verilmeyeceğini söyledi.

Seçimlerin güvenlik içerisinde tamamlanması, halkın endişe ve kaygıya kapılmadan, yaşamlarını sürdürmeleri konusunda, devletin kararlı ve hukukun içerisinde yetkilerini özenle kullanarak halkını kucaklayan tutumunu sürdüreceğini kaydeden Mutlu, ''Huzurumuzu bozmak isteyecek izinsiz, kanunsuz ve her türlü eylemin karşısında, hukukun içerisinde tüm tedbirler alınmaya ve uygulanmaya devam edecektir.''

YARINKİ YÜRÜYÜŞ İLE İLGİLİ BAŞVURU YOK

Vali Mutlu, gazetecilerin DTP'lilerin yarın Diyarbakır'da düzenleyeceği yürüyüş ile ilgili izin alıp almadığına ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

''Şuana kadar valiliğimize başvuru yoktur. Yasal başvuru yapıldığı takdirde bunu hukuk içerisinde değerlendiririz. Valiliğimiz vatandaşımızın can ve mal emniyetini her zaman hukuk içerisinde tüm taraflara hukukun imkanlarını sonuna kadar kullandırmıştır. Ancak Valiliğime müracaat olmadığı, izinsiz taleplerle yürüyüş yapılmak istendiği, kanunsuz gösterilere seçim güvenliğini de tehlikeye düşürecek şekilde halkın huzurunu ve güvenliğini sarsacak tutum ve davranışlara girişildiği taktirde hukukun tüm yetkilerini özenle kullanmaya devam edeceğini ifade ediyorum. 850 bin nüfuslu Diyarbakırımızın huzur ve güvenliği önceliğimizdir. Bu konuda bu şehirde herkese sorumluluk düşmektedir. Devletin görevi vatandaşının hukukunu korumaktır. Devletimiz bütün gücüyle vatandaşının kendisine verdiği yoğun destekle net bir şekilde kanunsuzluğun karşısında durmaya devam edecektir.

15 Şubat günü yapılan ve 2 bin civarında kişinin katıldığı gösteride olayları çıkaranlar sadece 100-150 kişilik bir guruptur. 100-150 kişinin çıkardığı olayları 850 bin kişilik bir şehre feda etmem. 100-150 kişinin hukuku 850 bin kişinin hukukunun üstünde değildir. Heleki böyle bir hukuk bir elinde taş bir elinde molotof kokteyliyle aranamaz, devlet böyle bir şeye müsaade etmez. Bu tür şahısların önünde yüzü poşulu yüzünü başını sarmış, elinde yasa dışı pankartlar, posterler taşıyan kişilerin önünde seçilmişlerin, bu halkın kutsal oylarıyla seçilmiş makamlara gelenlerin hakkı da değildir. Vatandaşa hizmet yeri bellidir, kanunsuzluğun önünde gitmek değildir.''

AA

Hiç yorum yok:

Belediye Seçimleri